Lemury



Lemury są ssakami bardzo blisko spokrewnionymi z małpami. Przypominają je swoim wyglądem i budową.
Obecnie żyje 40 gatunków lemurów, prawie wszystkie występują tylko na wyspie Madagaskar. Najbardziej znane są lemur katta, wari, makao i mały, niepozorny bakombolo.
Lemury to zwierzęta drobne, średniej wielkości. Mają miękkie popielate futro, długi puszysty ogon w czarnobiałe pierścienie, kończyny o bardzo chwytnych palcach. Głowę – o dużych, okrągłych, jakby dziwiących się oczach – mają podobną do psa.
Lemury prowadzą nocny tryb życia. Żyją gromadnie w tropikalnych lasach, prowadząc nadrzewny tryb życia. Tylko lemur katta spędza część dnia na ziemi. Zwierzęta te są bardzo zwinne, wspinają się i skaczą po gałęziach – potrafią wykonywać skoki na dużą odległość. W tych lotach pomagają im ogony.
Lemury są roślinożerne. Odżywiają się głównie owocami, liśćmi i kwiatami. Bardzo lubią słodkie banany. Niektóre gatunki nie gardzą też innym pokarmem, na przykład owadami. Można je więc wtedy określić jako wszystkożerne. Szukając pożywienia porozumiewają się za pomocą zapachów i dźwięków, przypominających miauczenie kota.
Tam gdzie mieszkają, lemury nie mają wrogów ani konkurentów wśród dużych małp.
Lemury jak i wszystkie małpy należą do ssaków naczelnych.
Wyspą lemurów nazwał Madagaskar polski wielki podróżnik i pisarz Arkady Fidler. W książkach opisał swoje przyjaźnie i przygody z tymi zwierzętami. Sięgnijcie kiedyś po jego opowieści. 
.
Fot. www.fotolia.com