Pelikany



Pelikany należą do największych na świecie ptaków latających. Mają długość do 180 centymetrów, a rozpiętość ich skrzydeł osiąga 3 metry. Chociaż wyglądają ciężko i niezdarnie, potrafią znakomicie latać. Żyją w południowo-wschodniej Europie i Azji Środkowej, nad słodkowodnymi zbiornikami.
Zimę spędzają w Afryce i Azji Południowej. Niektóre pozostają na zimę w rybackich miejscowościach na południu Europy, wiedząc, że łatwo znajdą pożywienie.
Żywią się większymi rybami. Polują na nie zespołowo. Całym stadem otaczają ławicę ryb i tłukąc skrzydłami o wodę pędzą ją do brzegu. Na płytkiej wodzie wybierają zdobycz potężnymi dziobami. Potężny, różowo-pomarańczowy skórny worek pod dziobem służy im wtedy jako podręczny magazyn dla złowionego narybku. Po napełnieniu go rybami, skórna torba kurczy się i wyciska z niego wodę, wtedy pelikan podnosi głowę i połyka zdobycz.
Ptaki te żyją w koloniach, budując blisko siebie bardzo dużo gniazd. Budują je na mokradłach, używając do tego suchych roślin, przede wszystkim trzcin, gałązek i badyli. W gniazdach samice składają i wysiadują niebieskawe jaja, przeważnie dwa.
.
Fot. www.fotolia.com